Pismo sa planine

Vrhovi Prokletija su veličanstveni i stravični. Po šljunkom obasutom stenju, noga uklizava, te svaki korak postaje tri koraka. Padam i dižem se – nekoliko puta, a s mene spadaju slojevi odeće dok ne ostanem u grudnjaku i šorcu, mučeći se da udahnem vazduh punim plućima svakih desetak minuta. Ja nepušač, budući pušač, i večiti pušač, palim cigaru. Plašim se onog što sledi, svesna da ispred mene stoji teren neprijemčiv ni za mnogo spretnije životinje od mene. Oko nas, na 2500 metara, leptiri su jedini trag života. Nema cveća pa deluju izgubljeno – čini mi se da će ih odsjaj snega, stena i Sunca spržiti svakog trenutka; da ću možda u žednom i vrelom polubunilu prisustvovati feniksovskom momentu leptira. Stišćem kamenje sa sva četiri ekstremiteta, osećam kako je ledeno dok mi se stomak priljubljuje uz njega, kako bih izbegla da pogled padne u neku daleku, nisku provaliju.

Ovde nema pravila, nema života, i nema ljudi. Da bismo popeli Maja Jezerce, najviši vrh Prokletija u Albaniji, moramo biti nepokolebivi. Na 2560 metara, posle 60metara vertikalnog zida od stene, sedam, potpuno prazna osećajući šljunak koji škripi poda mnom preteći da mi telo spusti tamo gde me pogled vodi – u dubinu. Shvatam da često ne razmišljam o posledicama, ne razmišljam o sebi dovoljno, već samo o sunovratoj ideji da moram da guram, da moram da uspem, da moram da budem bolja. Ali ovde, lišena svog komfora moderne civilizacije, nema mesta egu. Jer, kako ćemo sići?

Postaje mi jasno – neću popeti Jezerce ovaj put. Prihvatam ono što bih inače smatrala neprihvatljim porazom kao lekciju – grlim je i zahvaljujem se univerzumu, leptirima kojima nije mesto tu, i snegu koji se nikad ne topi, koji je možda u dubini, ispod sedam metara slojeva, ostao isti kao u praistoriji; što se popeh na vrh sebe i sagledah svoju mizernost.

Pogled na Prokletije sa uspona na Maja Jezerce

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: